Ing. Jan Duin Makelaardij, voor aankoop- en verkoopbemiddeling op Texel

Telefoon: 0222 - 313 888 | E-mail: info@janduinmakelaardij.nl

De radiatorkraan moet eraan

Funda meldt in de advertentie trots dat de CV-ketel van de jaren ’30 woning die we op het oog hebben nog in 2017 vervangen is. Dat is een meevallertje! Ik kijk er van een afstandje naar en zie een loodzware Mercedes 300 uit 1965 met originele details. Het dak is lek, de remmen lopen aan, de uitlaat knettert, de choke zit vast in de uitgetrokken stand.

De nieuwe eigenaar is helemaal verliefd op zijn buitenkansje waarin volgens de handelaar een prachtige gereviseerde krachtbron ligt. Hij loopt zelfs op loodvrij!

Laaghangend fruit plukken

Iedereen vind het de normaalste zaak van de wereld om zo’n oldtimer eens flink onder handen te nemen. Een revisie van de remmen, de uitlaat vervangen, elektronisch motor-management, kleppen vervangen voor loodvrije benzine. De auto uit 1965 rijdt opeens een heel stuk schoner, veiliger en zuiniger. Waarom doen we dat wel met een auto uit 1965, maar niet met ons huis?

Chiptunen van je huis?

Het verwarmingssysteem in je huis is een complex systeem van brander, warmtewisselaars, uitlaat, pompen, leidingen, kranen en radiatoren. Het enige waar onderhoud aan gepleegd wordt, is de brander en misschien het expansievat als je geluk hebt. En elke 15-20 jaar vervangen we de CV-ketel. Lullig als-ie weer eens stuk is, maar we bellen de loodgieter, tikken af als-ie na een uurtje weer hangt en huppakee, we kunnen weer vooruit. Maar de leidingen, de pomp, de kranen en de radiatoren laten we zonder met de ogen te knipperen een halve eeuw met rust.

En dat is raar, want huizen veranderen, pomptechniek verandert. Bovendien verandert de schil van de woning vaak ook door door extra isoleren, nieuwe kozijnen, dakkapellen en bijgeplaatste uitbouwen. Allemaal zaken waar de installateur van de CV-leidingen in 1971 geen rekening mee hield.

De rol van de installateur

We laten de ketel elk jaar nakijken, al was het maar voor de opstalverzekering die dit vereist. De rest van het system wordt niet nagezien. De installateur kan het systeem echter met een kleine ingreep flink optimaliseren. We noemen dit waterzijdig inregelen. Dat was vroeger een tijdrovende klus, foutgevoelig en ook makkelijk weer te ontregelen ook. Daarom werd het niet als standaarddienst aangeboden.

Ventielen en pompen

Twee ontwikkelingen maken dat het tegenwoordig wel makkelijk kan: constante flow ventielen en constante druk gelijkstroompompen.

Het gaat te ver om het hier helemaal uit de doeken te doen, maar het komt er op neer dat alle radiatoren in huis eindelijk hun ontwerpvermogen mogen afgeven. Dat doen ze dan ook met de laagst mogelijke flow (waardoor het systeem stil wordt) en met de hoogst mogelijke efficiency (waardoor je gas bespaart). Je zult dit merken aan het feit dat de retourleiding van de CV koud(er) zal zijn. Dit is geen teken dat er een probleem is! Integendeel: warmte die terugstroomt naar de ketel is verloren warmte (overdreven natuurlijk, maar als je er voortaan zo over nadenkt dan zit je energetisch op de goeie weg).

Comfortverbetering

De comfortverbetering merk je direct doordat het op zolder eindelijk warm wordt als je daar de radiator open draait. De energiebesparing zie je pas na een jaar terug op je energierekening. De besparing ligt in de ordegrootte van wel 15 procent van je gasrekening maar we kennen praktijkvoorbeelden van besparingen van boven de 25 procent*. (ik schrijf dit met enige schroom moet ik zeggen, want ik kon het eerst ook niet geloven, maar ik krijg steeds meer signalen dat het écht zo is).

Het vervangen van de kranen en inregelen zal je zo’n 400 euro kosten, terugverdientijd bij de huidige gasprijzen zo’n twee jaar.

Pluk het laaghangende fruit!

Bespaar door je systeem in te regelen (-15 procent) en op kierenjacht te gaan (-10 procent of meer). Isoleer (-15 procent) door vooral naar oud dubbelglas in je warme ruimte’s te kijken. Ventileer (-15 procent) je woning efficiënt zodat je een gezond binnenklimaat krijgt. In dit rijtje zitten geen dubbeltellingen.

Voor je het weet bespaar je 50 procent op je gasrekening en ontdek je meteen hoe je huis wellicht ooit zonder CV-ketel kan. Die 100.000 euro uitgeven aan het uithakken van je hele woonkamervloer en badkamer kan altijd nog, maar doe dat alsjeblieft pas als je toch al aan het verbouwen slaat.

Oproep aan de installateurs

Het stookseizoen zit er op. Stuur je mensen op cursus. Druk een folder over deze mooie nieuwe dienst en leg uit dat de klant dit jaar, als-ie op tijd reserveert, een prachtige dienst kan leveren die hem comfort brengt. Leg uit dat je de klant tegen hoge gasrekeningen beschermt. Nederland helpen jullie in één jaar tijd halverwege de klimaatdoelen van Parijs voor 2030 zonder dat we 1000 miljard uitgeven aan windmolens. Maar dat zeggen we stiekem niet, want dat schrikt maar af. Jullie kunnen dat!

Lars

*het gaat hier natuurlijk op de besparing van gas verbruikt voor verwarmen, aan verbruik voor het douchen doet verandert dit niets. Voor douchewaterwarmtebesparing kan je bijvoorbeeld een watersparende douchekop nemen (of een douche-wtw als je ooit gaat verbouwen)

Bron: www.installatie.nl 

Contactgegevens

Ing. Jan Duin Makelaardij
Keesomlaan 51
1791 DB Den Burg
(Pontweg, afslag 8)

T. 0222 - 313 888
E. info@janduinmakelaardij.nl

Als lid aangesloten bij:

 VGP rgb